FREMOTON
Wij houden U draaiende
 

FREMOTON - Wij houden u draaiend


Frequentieregelaars in kast

HELAAS:

Omdat wij ons aan de voorschriften en eisen van o.a. NEN1010 willen en moeten houden bij het inbouwen van frequentieregelaars in kast hebben wij moeten besluiten om dat niet meer te doen. 

Reden is eenvoudig.

Omdat er  bedrijven of verkopers zijn, die ook regelaars in kasten inbouwen en zich daarbij aan geen enkel voorschrift of regel houden.

(Van ARBO-wet en NEN1010 nog nooit gehoord). 

Daardoor is het voor de serieuze vakman onmogelijk om zich aan de

voorschriften te houden en dan toch ook nog een concurrerende prijs te bieden.

Dat is een levensgevaarlijke situatie, maar wordt ook in de hand gewerkt door de koper, die vooral uit is op een lage prijs.

De problemen gaan pas echt komen, zodra er ongelukken gaan gebeuren en de werkgever niet verzekerd is, omdat hij niet volgens de geldende regels en eisen heeft gehandeld.

Niet de opdrachtnemer/bouwer is dan het haasje, want die weet nergens van (gehandeld volgens opgave), maar de opdrachtgever kan zwaar in de problemen komen.

Dus: wees gewaarschuwd.


De meeste frequentieregelaars moeten in een beschermende kast gebouwd worden.

Dat voorkomt ongewenst aanraken van stroom voerende delen, het voorkomt ongewenste vervuiling en het beschermt tegen beschadigen en voorkomt zo ernstige ongevallen.

Het houdt echter ook in, dat de kast moet worden voorzien van voldoende ventilatie, anders zou de regelaar te heet kunnen worden.

Het gevolg van die nodige ventilatie is wel weer, dat de regelaar in een mooie kast wordt gebouwd, die water-, c.q. snijolie- en stofdicht is, maar na het aanbrengen van de nodige openingen voor ventilatie dus absoluut niet meer water-, c.q. snijolie-  en stofdicht is.

Maar worden die openingen correct aangebracht, dan is de beveiliging tegen water/snijolie en stof toch levensduur verlengend voor de regelaar en voldoet aan de afschermende eisen, die worden gesteld door NEN1010 en NEN3140 


Er zijn twee uitvoeringen.

Bij de eerste uitvoering zit de bediening op de deksel en moet de kast binnen handbereik zitten.

Bij de tweede uitvoering zit de bediening op een los besturingskastje, welke aangebracht kan worden binnen handbereik en de kast kan op een meer bedekte plaats worden aangebracht.

De toepassing hangt dus af van situatie bij de koper en wensen van de koper.

Maar ook hier geldt: Ga niet zelf zitten klussen aan dingen, waarvan u de voorschriften, regels en gevolgen niet kent.