FREMOTON
Wij houden U draaiende
 

FREMOTON - Wij houden u draaiend


Voordelen van het toepassen van Frequentieregelaars (en nadelen)

Naast energiebesparing heeft een frequentieregelaar nog meerdere voordelen, waar we eigenlijk onvoldoende bij stil staan.

Daarom wil ik ze hier toch nog even weergeven.

  1. Boven aan staat natuurlijk energiebesparing.
  2. Maar denk ook eens aan de invloed van een frequentieregelaar op een proces. Dat is met een frequentieregelaar veel beter te regelen.
  3. En wat denkt u van de lage aanloopstromen? Denk eens aan de grote afname (het verdwijnen) van de piekbelasting.
  4. En wat denkt u van het goed onder controle hebben van het opstarten en het stoppen. Het bonkige aanlopen en stoppen is helemaal over, omdat dat fijntjes is te regelen.
  5. Het is al heel gewoon, maar hoe ervaart u het traploos regelen van het toerental. Denk ook eens aan het mechanische gedoe met poelies en tandwielen. Riemen verleggen enz. Dat is nu veel minder en dat is toch een genot. Al ben ik van mening, dat het systeem van mechanisch aanpassen van het toerental voor de grotere stappen moet blijven en dat een frequentieregelaar is bestemd voor de verfijnde regeling. Voor heel lage toerentallen ben ik van mening, dat je niet zonder vertragingskast kunt, omdat je ook nog van de motor afhankelijk bent. Die kan in veel gevallen niet gedurende langere tijd en volle belasting op zeer lage toeren draaien, gewoon omdat dan zijn eigen koeling weg valt en de motor oververhit kan raken.
  6. Wat denkt u van het onderhoud? Natuurlijk, een frequentieregelaar is gevoelig voor omgeving (vocht-stof-ammoniakgassen) , maar tandwielen, riemen, poelies en snaren vragen meer onderhoud. Hebben immers last van slijtage. 
  7. Wel eens over de ruimte nagedacht? Een frequentieregelaar is meestal veel kleiner, dan een tandwielkast. Dus een frequentieregelaar is veel simpeler in het gebruik/toepassing.
  8. En de verliezen? Overbrengingen, als riemen en tandwielkasten geven meer wrijving, dus slechter (elektrisch) rendement. Natuurlijk heeft een frequentieregelaar ook elektrisch verlies, maar veel minder, dan mechanische overbrengingen. Dus een groot rendementsverbetering.
  9. En er zijn ook verbeteringen, waar u niet onmiddellijk aan zult denken, als cosinus Phi en netbelasting/netvervuiling, maar denk er wel aan, dat een frequentieregelaar zonder juiste filters ook een netvervuiler kan zijn.

Heb ik punten of kenmerken niet genoemd, laat het mij dan even weten. Alle kennis is welkom en helpt ons allemaal. Wel graag een eerlijke visie. Een frequentieregelaar is vaak een genot, maar blijft toch ook een gevoelig apparaat. Schop eens tegen een tandwielkast en schop eens tegen een frequentieregelaar. Dus maar niet alles weg schoppen, maar dankbaar gebruik maken van de voordelen..........